Kinderen in de schoenen van volwassenen: parentificatie

Stel je voor je bent een kind en je hebt ouders of familieleden die in de knoop zitten. Misschien zijn ze altijd aan het werk, hebben ze hun eigen problemen, of is er iets anders aan de hand waardoor ze niet altijd de ouders kunnen zijn die je nodig hebt. Dus, wat gebeurt er? Jij stapt in de schoenen van de volwassene en begint dingen te doen die niet jouw taak zijn en passen bij de leeftijd die je hebt.

Dat kan van alles zijn, van het zorgen voor je jongere broers en zussen tot het helpen met huishoudelijke klusjes. Misschien luister je naar problemen die veel te groot zijn voor een kind om te verwerken. Dit noem je parentificatie.

Als kinderen te vroeg te veel verantwoordelijkheid op zich nemen, kan het invloed hebben op hoe ze zich ontwikkelen. Ze kunnen zich gestrest voelen omdat ze niet genoeg tijd hebben om gewoon kind te zijn, om te spelen en plezier te hebben. Ze kunnen ook problemen krijgen met het begrijpen van hun eigen gevoelens, omdat ze zo druk zijn met de gevoelens van anderen.

En ook op latere leeftijd kan dat invloed hebben:

  • Verwarde identiteit: parentificatie kan je in de war brengen over wie je eigenlijk bent. Omdat je zo vroeg hebt geleerd om een soort 'ouderrol' op je te nemen, kan het lastig zijn om te begrijpen wat je eigen behoeften, verlangens en dromen zijn.

  • Moeite met grenzen: omdat je gewend bent geraakt aan het overnemen van verantwoordelijkheden die niet echt van jou zouden moeten zijn, kan het lastig zijn om grenzen te stellen. Je vindt het misschien moeilijk om 'nee' te zeggen of om te erkennen wanneer iets te veel voor je is.

  • Relatieproblemen: je kunt ook worstelen in relaties. Soms kies je partners of vrienden die ook veel zorg nodig hebben, waardoor de cyclus van parentificatie doorgaat. Of je vindt het moeilijk om emotioneel beschikbaar te zijn, omdat je gewend bent geraakt aan het verbergen van je eigen gevoelens.

  • Stress en burn-out: Als je op jonge leeftijd te maken hebt gehad met parentificatie, kun je op latere leeftijd het gevoel hebben dat je altijd voor anderen moet zorgen. Hierdoor kun je constante druk en stress ervaren, omdat je denkt dat je altijd alles voor iedereen moet oplossen.

Hoe kan haptotherapie helpen?

Als je merkt dat deze patronen je leven beïnvloeden, kan het waardevol zijn om hulp te zoeken. Om zo een gezondere balans te vinden tussen zorgen voor anderen en voor jezelf zorgen. Hoe helpt een lichaamsgerichte therapie zoals haptotherapie daar bij?

Je ontwikkelt meer lichaamsbewustzijn: Je leert te voelen hoe je lichaam zich voelt. Denk aan fysieke sensaties in je lijf (koud/warm, tintelingen, spanning, pijn, druk) en emoties. Dit kan je bijvoorbeeld helpen te begrijpen wanneer je gestrest bent en wanneer je rust nodig hebt.

Je leert beter grenzen te stellen: Door te leren luisteren naar de signalen van je lichaam, begrijp je beter wanneer je over je grenzen gaat. Zo kun je gezondere keuzes maken.

Je verwerkt emoties: haptotherapie kan helpen bij het verwerken van emoties. Vaak zitten emoties vast in het lijf waardoor je allerlei fysieke of mentale klachten kunt krijgen. Door aanraking en andere oefeningen ontstaat er ruimte om de emoties te voelen en door te bewegen.

Je versterkt je identiteit of ik-kracht: Door te luisteren naar je lichaam, kun je ontdekken wat jij wil en nodig hebt. Dit helpt je om een sterker gevoel van wie je bent te krijgen.

 

Vorige
Vorige

Omgaan met falen en imperfectie

Volgende
Volgende

Oefening om meer contact met je bekken te voelen