Waarom aanraking in haptotherapie?
Waarom raken we eigenlijk aan tijdens een haptotherapie sessie? Aanraking levert direct een gevoel op, je kunt er niet omheen. Dat kan confronterend zijn maar ook heel informatief.
Het geeft je inzicht in hoe je lijf reageert; welke fysieke sensaties er waar te nemen zijn, welke emoties het oproept en welke beleving je er bij hebt. Met dat laatste bedoelen we in dit geval: hoe is het om je zo te voelen? Wat doe je daarmee, beweeg je er naar toe of vanaf, wil je er meer van of juist niet, word je onrustig etc.
Aanraking helpt om te voelen
Uit een gesprek haal je ook veel informatie maar soms brengt het je verder in je hoofd en minder in je lijf. En het denken is slim. Het heeft zoveel slimme manieren om van het voelen weg te blijven. Dat moet je maar door hebben! Daar is een haptotherapeut voor : ) Om je daar op te wijzen en ook je voelen weer te betrekken. Aanraking helpt om dat nog helderder te maken.
Ontwijken
Een voorbeeld uit de praktijk. Ik vroeg een cliënt hoe ze zich nu voelde in het moment. Een antwoord daarop kreeg ik niet. Of eigenlijk, ik kreeg wel een antwoord maar dat ging niet over wat ze voelde in dit moment. Het ging over wel drie verschillende onderwerpen. Slim hoe het brein soms allerlei manieren heeft om van het voelen weg te blijven. Als je je daar niet bewust van bent, kom je moeilijk bij die gevoelslaag. Zeker als mensen om je heen ‘erin trappen’. Mij gebeurde het ook even, maar toen ik het door had confronteerde ik haar ermee. Merk je wat er gebeurt als ik je vraag wat je voelt? We hebben het over van alles maar ik krijg geen antwoord op die vraag.
Intimiteit spannend
Voor haar een bewustwordingsmoment en ze gaf toe, dat ze dit vrijwel altijd doet en dat iedereen in haar omgeving ‘erin trapt’. We kwamen erachter dat het voor haar een manier is om mensen niet te dichtbij te laten komen. Intimiteit vindt ze spannend. Emotionele intimiteit: delen wat ze voelt doet ze liever niet. Ook fysieke intimiteit is er weinig tussen haar en haar partner. Ergens voelt ze er wel een verlangen naar. Ze vermoedt dat er meer is dan dit en wil graag die diepte van voelen onderzoeken. Ook al is het hartstikke spannend.
Lichaamsbewustzijn
Samen onderzoeken we haar patronen. In gesprek en in de aanraking. Welke fysieke sensaties, gevoelens zijn er als ik haar aanraak op verschillende plekken van haar lijf. Ze ontdekt dat ze voorkeur heeft voor plekken en manier van aanraken, dat ze irritatie voelt bij zorgende aanraking en onrustig wordt van snellere iets steviger aanraking. En ze voelde hoe gespannen haar benen eigenlijk zijn. Daar was ze zich helemaal niet zo bewust van.
In je kracht staan
Dat bewust worden is de eerste stap, daarna is er mogelijkheid tot ontwikkeling. Ontdekken hoe het is om zichzelf en de ander toe te laten en meer nabijheid te ervaren. Door te voelen dat ze haar gevoelens kan dragen, dat het toelaten van nabijheid ook wat oplevert -namelijk meer verdieping- en dat ze kan kiezen wat ze wil in plaats van dat het haar overkomt. Zo staat ze meer in haar kracht en zit ze lekkerder in haar vel.